פינת מדעים בגן הילדים
פינת מדעים בגן הילדים
מהי פינת מדעים בגן? לשם מה היא נועדה? כיצד מקימים אותה? מה צריך לשים בה?
אלו רק חלק מהשאלות בהן אנחנו, בחברת תילתן, נתקלים מדי יום, אז...
'פינת מדעים' או בשמה הנרדף 'פינת חקר' נועדה בראש ובראשונה לעורר ולעודד בילדים את יצר הסקרנות. לגרום להם לשאול שאלות וגם לחפש דרכים לפתרון.
אם כן, כיצד יוצרים פינת כזו בגן?
תתפלאו אבל לא מאוד מורכב. צריך להחליט באיזה נושא אנו רוצים להתמקד טבע וסביבה, מזג אוויר, כוחות טבע כמו מגנטיות ועוד.
דוגמה: פינת מדעים העוסקת בטבע
יש לזמן לילדים כלי חקר שונים: מגוון של רחב של זכוכיות מגדלת, לא מזכוכית כמובן. מגדלות שיהיו איכותיות גם יגדילו וגם יהיו חזקות עד כמה שניתן. (מגדלות) ולמה מגוון? כי לכל מגדלת יש מטרה אחרת מגדלת ידית איננה מגדלת כוס המטרה ודרכי השימוש בהן שונה.
מגדלת ידית כשמה כן היא נועדה לאחיזה ביד ולהתבוננות בחפצים דוממים כגון: ציור, תמונה, שיח פרחים ועוד.
מגדלת כוס נועדה לצפייה בחפצים נעים כגון: חרקים, נמלים ועוד. את מגדלת הכוס לא אוחזים ביד אלא מניחים על החפץ אותו רוצים לראות.
כוסיות איסוף (שגם בהן קבועה מגדלת) כשמן כן הן, הן נועדו לאיסוף דברים שונים בשטח, בטיול. כאשר אנו יוצאים לטיול בטבע ניקח עמנו כוסית איסוף או מעבדה ניידת ונאסוף לתוכה את כל מה שמושך את תשומת לבנו זה בהחלט יכול להיות צדף בחוף הים, נמלה ביער או עלה בחצר הבית.
האיסוף ולאחריו התצפית מהווים שלב שני בעבודתו של המדען השלב הראשון היה שאלת שאלה לדוגמה: איזה סוג של חרקים, זוחלים אמצא בחצר הגן? ממה מורכב הצדף? או מה ההבדל בין עלה יבש לעלה רענן? השלב השלישי יהיה חקר וזיהוי לצורך כך נלמד את הילדים כיצד להשתמש במגדירי צמחים ובעל חיים , ילדים בגן ייעזרו בנו כדי לקרוא אולם הם יכולים לראות, להשוות ולנסות לחפש בתמונות.
פרט לזכוכיות מגדלת רצוי שיהיו בפינת המדע מלקחיים מסוגים שונים, כלי מידה, משורות וכפות מדידה, מאזניים ומשקל.
מומלץ ביותר להיעזר בספרות מדעית. ספרות תעזור לכן ולכם להפעיל את הילדים בדרכים שונות, לייצר עבורם ניסויים מאתגרים וללמד אותם את יסודות הטבע הסובב אותם.
דוגמה: פינת מדעים העוסקת במגנטיות
הכוח המשמעותי ביותר בטבע זה שמניע את זרמי הים באוקיינוסים, זה שמשאיר אותנו מחוברים לרצפה הינו כוח המשיכה. לימוד והבנת כוחו של המגנט משמעותי מאוד להבנת כוח זה.
פינת המגנטים עשירה פחות מפינת הטבע אולם לא פחות חשובה. היא עוסקת בנושא שהוא משמעותי ביותר לחיינו 'כוח המשיכה', בטרם נתחיל להסביר לילדים על כוח המשיכה, על הקטבים המגנטיים וכדומה כדאי לצייד אותם בציוד לחקר נושא המגנטיות.
נושא המגנטיות יכול להוות פתיח ללמוד מגוון החומרים שסביבנו נצייד את הילדים במגנטים שונים כגון: מגנט פרסה ומגוון מגנטים שונים, שדות מגנטים. אפשרו לילדים להסתובב בחדר, בכיתה או בחצר ואתגרו אותם לחפש חפצים שנמשכים למגנט. בקשו מהם שיביאו חמישה חפצים שנמשכו למגנט וחמישה שלא נמשכו לאחר מכן עשו ביחד עימם פעולת מיון החפצים לסוגי חומרים שונים כגון: עץ, פלסטיק נייר, מתכות שאין נמשכות למגנט וכאלו שנמשכות.
אחרי שהילדים הבינו והוקסמו מכוחו של המגנט הגיע הזמן ללמד אותם (בדרך של ניסוי!) את נושא כוח המשיכה. צינור ריחוף מגנטים בעזרת המשחק הזה ניתן ללמוד גם על משיכה ודחייה אולם ובעיקר גם על משיכת כדור הארץ. אפשרו לילדים לשחק עם צינור הריחוף, לסדר את המגנטים בכל דרך שיבחרו ולבסוף שאלו אותם את השאלה האחת והיחידה מדוע המגנטים לא בורחים מצינור הריחוף למרות שהם נדחים?
ישנה גם ספרות מדעית שעשויה בהחלט לעזור ולהרחיב את הנושא: מעוגות בוץ למגנטים.